ОХОРОНЯТИ ЧИ БОРОТИСЬ?


На водних плесах річки Прип’ять у зоні відчуження досить поширена ось така, як на фото, рослина. Це – водяний горіх, який ще називають горіхом плаваючим, чилімом, рогульником, бичачою головою, чортовим горіхом.


Очевидно, більшість назв виникли саме через "рогату" форму плоду горіха, який до того ж їстівний і, як стверджують гурмани, досить смачний та поживний.


Правда, для мешканців Українського Полісся рогульник ніколи не був серед основних продуктів харчування. Частіше використовувався як лікарська рослина. А от в Європі до початку 20 століття водяний горіх масово продавали смаженим, як сьогодні солодкі каштани. В наш час чилім рятує від голоду цілі провінції в Індії, де цей плід – звичний харчовий товар на ринках.


Ця невибаглива, живуча й пластична реліктова рослина, яка швидко розмножується в теплих стоячих та слабопротічних водах, і в якої практично нема природних ворогів, колись займала величезні території. В минулому столітті вони зменшились через меліорацію, пересихання, забруднення та засолення водойм. І хоч загалом популяції водяного горіха нічого не загрожувало і вона залишалась численною, рослину внесли до Червоної книги України.


І саме це стало каменем спотикання для багатьох фахівців, котрі називають плантації-хащі водяного горіха, що в останні роки суттєво розрослись на багатьох великих і малих водоймах України, екологічною катастрофою.


Адже вкрита рогульником поверхня не пропускає в товщу води сонячне проміння. Таким чином уповільнюється процес фотосинтезу, підводний живий світ бідніє, а деякі види риб гинуть.


У 80-90 роки минулого століття, до того, як рогульник занесли до Червоної книги України, його зарості проріджували. Сьогодні через охоронний статус це, звісно, заборонено. А водяний горіх продовжує затягувати водні плеса, витісняючи з них все живе…


Тож охороняти чи боротись з такою всюдисущою давньою рослиною, яка пам’ятає ще часи динозаврів? Якої ви думки з цього приводу? Гадаємо, серед наших читачів чимало тих, хто щось чув, читав чи стикався на практиці з водяним горіхом, який має таку неоднозначну репутацію.

Комментировать

Цікава історія. Дякую!

Цікава історія. Дякую!

Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!