ПОНАД 300 000 ВИМІРЮВАНЬ ЗІБРАНО #BGEIGIES4UKRAINE!

 Фото №1
 Фото №2
 Фото №3
 Фото №4
 Фото №5
 Фото №6
 Фото №7

Фахівці Чорнобильського заповідника взяли участь у проекті “bGeigies for Ukraine”, що започаткований орієнтованою на волонтерів міжнародною організацією Safecast, яка займається відкритою наукою щодо моніторингу навколишнього середовища.


За три місяці волонтери проекту #bgeigies4ukraine за допомогою bGeigies (мобільний пристрій для вимірювання радіаційного фону з GPS-датчиком) зібрали понад 300000 нових пунктів вимірювань радіації в Україні.


В тому числі - на заповідній території, яка трохи більше місяця перебувала під окупацією. 


Детальніше про суть проекту, його учасників та перспективні плани наступних досліджень читайте в публікації (переклад з англійської) на сайті Заповідника за посиланням


Трохи більше ніж за три місяці проект #bgeigies4ukraine зібрав понад 300000 нових пунктів вимірювань в Україні. Ми пишаємося цим визначним досягненням. Весь набір даних можна переглянути на нашій карті:


Проект “bGeigiesforUkraine” було публічно анонсовано в липні минулого року.


Незабаром після початку неспровокованого та жорстокого вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, Safecast почав збирати високовмотивовану міжнародну команду,щоб надати bGeigies(мобільний пристрій для вимірювання радіаційного фону з GPS-датчиком) волонтерам для збору нових радіаційних даних (після вторгнення) для подальшої відкритої публікації.


З травня учасники проекту регулярно та послідовно збирають дані за допомогою bGeigies в Україні.


Фахівці-радіоекологи, які входять до складу групи, надали значну кількість нових даних із Чорнобильської зони відчуження (ЧЗВ), включаючи особливо забруднені території, такі як Рудий ліс.


Кілька великих міст також добре обстежені, і ми маємо репрезентативні дані з багатьох інших важливих міст та основних доріг сполучення між ними.


Також ми отримали дані з міста Запоріжжя, приблизно за 50 км на північний схід від Запорізької атомної електростанції – місця, що викликає гостру стурбованість міжнародної спільноти. Проте ми ще не маємо даних із місць, розташованих поблизу самої електростанції.


Ми також не маємо даних щодо територій, які постійно знаходяться під обстрілами у східній та південній частинах країни. Безпека наших волонтерів має першочергове значення, тому ми не заохочуємо їх піддавати себе непотрібному особистому ризику заради збору даних. Тим не менш, ми очікуємо, що географічне покриття України на нашій карті поступово розширюватиметься, оскільки раніше недоступні території стануть безпечнішими для відвідування.


Варто нагадати, що це дані не в реальному часі, а дані картографування мобільної радіації, які показують, що було виміряно в певних місцях у певний час. Ці вимірювання призначені для того, щоб служити базовими даними, з якими можна порівняти наступні вимірювання, особливо у випадку помітного викиду радіації. Проте надання даних у реальному часі для України є наступним кроком у нашому списку.


Safecast (міжнародна організація, орієнтована на волонтерів, що займається відкритою наукою щодо моніторингу навколишнього середовища) вдалося побудувати велику незалежну мережу радіаційних датчиків у реальному часі, яку ми розгорнули у Фукусімі та інших місцях, де ми тестували нову, більш потужну автономну модель датчика під назвою Radnote, розроблену спільно з BluesWireless (компанія Інтернету речей (IoT), яка розробляє вбудовану інфраструктуру бездротових смарт-пристроїв для масового оцифрування комерційних продуктів). Система майже готова до роботи, тому очікуємо, що незабаром почнемо передавати корисні незалежні й відкриті дані радіації від Radnotes в Україні.


Вся заслуга в успіху #bgeigies4ukraine належить нашим партнерам по проекту: Чеському національному інституту радіаційного захисту (SURO), SaveDnipro та Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.


Ми також вітаємо нову установу-партнера - кафедру астрономії та фізики космосу фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, дослідники якого протягом багатьох років стежили за радіацією в Чорнобилі та надавали надзвичайно цінні дані для #bgeigies4ukraine.


Ця величезна кількість важливих даних збирається в Україні дуже невеликою кількістю самовідданих людей, які працюють незалежно. Ніхто з нас у Токіо не зустрічав жодного з них особисто.Коли подумати, це дивовижно. В тому числі - безперервність, з якою ми змогли координувати потік даних навіть у надзвичайно несприятливих умовах військового часу. І це є ще однією причиною, чому важко знайти кращу й важливішу реалізацію бачення Safecast, ніж #bgeigies4ukraine, що демонструє реальну силу відкритих даних.


Довідково: Мобільний пристрій bGeigiesможна встановити на зовнішній частині автомобільного вікна, на велосипед, поїзд, літак та інші види транспорту або просто покласти в рюкзак під час прогулянки. Він робить заміри кожні 5 секунд, записуючи також координати та час.


за метеріалами Safecast


Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

Chornobyl Radiation Ecological Biosphere Reserve

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!