Які будуть наслідки поглиблення Прип’яті у Чорнобильській зоні без оцінки впливу на довкілля?

https://youtu.be/

Пресконфере́нція Укрінформ


Організатор:


Громадська організація Національний екологічний центр України (НЕЦУ).


Учасники:


Сергій Афанасьєв - член-кореспондент НАН України, директор Інституту гідробіології НАН України; 


Руслан Гаврилюк - голова Національного екологічного центру України; 


Девід Боллей (David Boilley) - представник компанії ACRO, яка виконала аналіз радіологічних аспектів проходження річкового шляху Е40 в Чорнобильській зоні (“Chernobyl heritage and the E40 trans-Europe waterway”), skype-зв’язок; 


Георгій Веремійчик - експерт з питань зміни клімату Національного екологічного центру України.


---

Західні експерти говорять про радіаційну загрозу для України


Асоціація контролю за радіоактивністю Західної Європи видала науковий звіт "Чорнобильська спадщина та трансєвропейський водний шлях E40" (https://cutt.ly/bjdgN08), що оприлюднює інформацію про радіаційну загрозу, що безумовно, становить великі ризики для національної безпеки України.


Автори дослідження зазначають, що активність Республіки Білорусь і навіть публічні заяви посадових осіб найвищої ланки в Україні щодо початку робіт зі спорудження транскордонного водного шляху Е40 не мають на цей час жодного законного підґрунтя. Адже на виконання міжнародних угод, ратифікованих Україною та Республікою Білорусь, необхідним є проведення екологічних та радіологічних досліджень, обґрунтування проекту та участі зацікавлених сторін та широкої громадськості у процесі прийняття рішень, які не проводились взагалі.


Ідеться про масштабні земляні роботи та будівництво через територію, що є найбільш забрудненою радіацією у світі. Загроза забруднення Дніпра радіонуклідами є неприпустимим ризиком, адже близько 8 мільйонів українців п’ють воду з річки Дніпро, а близько 20 мільйонів харчуються продуктами, вирощеними на зрошенні водою Дніпра. Домінуючими забруднювачами є цезій-137, який, як правило, закріплюється в донних відкладах, і стронцій-90, який постійно транспортується вниз до Чорного моря через Дніпровський каскад. Відклади, забруднені цезієм-137, в минулому були вкриті менш забрудненими відкладами на дні Київського водосховища, що забезпечує природний щит від цього забруднювача. 


Автори дослідження констатують, що будівельні роботи для частини маршруту водного шляху E40, яка перетинає зону відчуження Чорнобиля та проходить поблизу Чорнобильської атомної електростанції, є неприпустимими. Нарешті, частина маршруту E40 від Чорного моря до Київського водосховища в основному вимагає регулярних днопоглиблювальних робіт. В техніко-економічному обґрунтуванні згадується 68 000 м3 днопоглиблювальних робіт щороку на Київському водосховищі, де є запаси цезію-137 у його донних відкладах. Така діяльність суперечить рекомендаціям МАГАТЕ залишити відклади на місці, оскільки це збільшить дозу опромінення для людей, які залежать від води з водосховищ Дніпровського каскаду для забезпечення підготовку наукового звіту щодо впливу будівництва водного шляху Е40 на населення та природу України.


Однією з провідних екологічних проблем України цього року є можливе втілення проекту Е40 - міжнародного водного шляху Е40, який має з’єднати Балтійське та Чорне моря. Чим небезпечне втілення проекту для природи і для людини, розповідаємо у відео.


Дослідження проводиться в рамках проекту «Формування публічної позиції України щодо загрози реалізації проекту водного шляху Е40», що реалізується за підтримки наших партнерів, NESEHNUTÍ Brno (Чеська Республіка).

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!